Friday, January 25, 2013
LEMPENG UBI~MAKANAN TRADISIONAL
Dah lama tak bersiaran..hahaha..bajet retis.Macam la yang baca belog aku ni ramai sangat.
Sekarang ni musim hujan on off.Jap-jap hujan, jap-jap panas. Oleh sebab itu, area rumah aku ni akan tumbuh gerai menjual ubi kayu dengan pesatnya. Pagi hujan lebat, petang agak-agak cuaca macam mendung semacam je, mesti ada gerai jual ubi kayu dibuka. Rezeki penanam ubi kayu la kan.
So, nenek aku pun dengan gigih membuat lempeng ubi kayu untuk bagi cucu-cucu dia rasa makanan tradisional ini.Dari apa ayah aku cakap, proses nak buat dari ubi kayu hingga terjadinya lempeng ni sangat sukar dan mengambil masa yang lama. Ubi kayu perlu direndam dulu sampai lembik dan diperam. Kemudian, dibasuh dan dilenyek. Proses seterusnya aku tak pasti..hehe..
Rasanya, sedap la juga. Rasa ubi kayu dan digulung bersama kelapa parut.Sedapnya..
Sekian, Bye.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment